0 (800) 50-77-60* +380 (44) 239-35-20
Усі способи зв'язку
Програма «Наші гроші»: Віктор Дзензерський та контрольована ним група компаній «Веста» винні кредиторам півмільярда доларів

01.08.2017

Заборгованість групи компаній «Веста» перед банками-кредиторами складає близько півмільярда доларів. Підприємець і політик Денис Дзензерський, який обіймає посаду заступника голови парламентського Комітету з питань банківської діяльності та фінансової політики, повністю ігнорує обслуговування зобов'язань перед пулом банків-кредиторів, а також активно протидіє в судах реалізації законних вимог кредиторів, які намагаються стягнути заставні активи групи «Веста». Про це в інтерв'ю для програми «Наші гроші» розповів Олександр Кунець, начальник управління по роботі з проблемними активами корпоративного бізнесу «ВТБ Банк» (Україна).

З повним відеоінтерв'ю для програми «Наші гроші» ви можете ознайомитися тут.

«Наші гроші» (НГ): Яка загальна заборгованість групи компаній «Веста» перед «ВТБ Банк» (Україна)?

Олександр Кунець (OК): Загальна заборгованість групи компаній «Веста» перед нашим банком за кредитом і відсотками становить майже 300 млн. дол. «ВТБ Банк» (Україна) - найбільший банк-кредитор пана Дзензерський та його бізнесу.

Наскільки нам відомо з відкритих судових джерел, загальна сума заборгованості пана Дзензерського та контрольованих ним підприємств перед кредиторами сягає майже півмільярда доларів. З них приблизно п'ята частина - близько 80 мільйонів доларів - борги перед державними банками.

(НГ): Хто був поручителем при наданні кредитів компаніям групи «Веста»?

(OК): Фінансовим поручителем є безпосередньо Денис Вікторович Дзензерський та підконтрольні йому компанії: ТОВ «ТЕХКОМПЛЕКТ», ТОВ «ПРОМИСЛОВІ ЕНЕРГЕТИЧНІ СИСТЕМИ», ПАТ «ВЕСТА-ДНІПРО», ТОВ «Рекуперація свинцю». Заставодателями і майновими поручителями виступали компанії: ТОВ «ВЕСТА ІНДАСТРІАЛ», ТОВ «Трансмаг», ТОВ «Рекуперація свинцю», ПАТ «ДНІПРО-ДЕУ», ТОВ «ПРОМИСЛОВІ ЕНЕРГЕТИЧНІ СИСТЕМИ», ПАТ «ВЕСТА-ДНІПРО», ТОВ «ТЕХКОМПЛЕКТ».

(НГ): Яке саме було заставне майно: хто оцінював і яка його вартість?

(OК): У нас в заставах знаходиться промислова нерухомість і обладнання, а також майнові права на грошові кошти за контрактами, укладеними заставодателями.

Вартість забезпечення було визначено сторонами в договорах застави або іпотеки. В результаті зниження ринкової вартості заставного майна зараз його ліквідаційна вартість не перевищує 106 млн. дол. Ці кошти зможуть покрити тільки третину від суми заборгованості перед нашим банком.

(НГ): Чи може банк продати заставне майно групи компаній «Веста»?

(OК): Продати це майно зараз неможливо. Всі ключові компанії-заставодателі проходять процедуру банкрутства, а реалізація майна на торгах блокується через арешти, які накладаються в рамках кримінальних справ за фактами шахрайства з майном групи компаній. Вартість застав, виведених шахрайським шляхом, становить близько 30 млн. доларів. У свою чергу сам пан Дзензерський всіляко уникає виконання своїх зобов'язань за боргами своїх підприємств як поручитель.

(НГ): Яким чином група компаній «Веста» та її поручитель Денис Дзензерський погашають заборгованість перед банком?

(OК): На жаль, з 2013 року ні пан Дзензерський, ні підконтрольні йому компанії жодного разу не зробили спроб добровільного погашення заборгованості. Ми зі свого боку пропонували переговорне врегулювання цієї ситуації, різні варіанти реструктуризації і подальшого обслуговування цієї заборгованості. Але дотепер банку вдалося лише за допомогою судових процедур повернути менше половини відсотка від загальної суми боргу на 300 мільйонів. У той же час, відмовляючись від погашення кредитів, Денис Дзензерський активно протидіє виконанню законних вимог кредиторів у судах.

(НГ): Яким чином, на Вашу думку, можна було б вирішити дану проблему?

(OК): Ми неодноразово пропонували вирішити ситуацію, що виникла, цивілізованим шляхом: передати виробничі об'єкти сумлінним власникам, відновити нормальну діяльність однієї з найбільших українських виробничих компаній і зберегти понад тисячу робочих місць. Однак позичальник активно протидіє такому вирішенню питання в судах, в той час як виробничу діяльність практично згорнуто і переведено в тіньову площину.

Зараз пул банків-кредиторів - це до десятка фінансових установ - готує за участю провідних банківських об'єднань відкритого листа керівникам держави, правоохоронних органів з проханням звернути увагу на кричущу бізнес-практику депутата і підприємця Дениса Дзензерський, а також взяти під особистий контроль виконання боржником законних вимог кредиторів за кредитними договорами на суму близько півмільярда доларів.

Повний сюжет програми «Наші гроші з Денісом Бігусом» №178 від 31.07.2017 – за посиланням «Депутатсько-кредиторська заборгованість»

Повернення до списку