0 (800) 50-77-60* +380 (44) 239-35-20
Усі способи зв'язку
Заява ПАТ «ВТБ БАНК»: депутат Дзензерський сприяє відкриттю кримінальних справ для тиску на свого найбільшого кредитора

08.08.2017

Публікації в ЗМІ щодо порушення кримінальної справи щодо члена Правління ПАТ «ВТБ БАНК», директора департаменту по роботі з проблемними активами, Сергія Володимировича Громова, які з’явилися останнім часом, змушують Банк публічно пояснити суть того, що відбувається, звернувшись до представників ЗМІ з метою об'єктивного висвітлення ситуації, а також до представників правоохоронних органів з метою об'єктивного вивчення обставин.

У матеріалах, опублікованих у ЗМІ з посиланнями на дані, отримані від слідства, мова йде про операції оренди майна, які були здійснені між компаніями, що входять в групу «Веста». Не заглиблюючись в економічну суть цих операцій, представники слідства навмисно або через незнання зробили неправильні висновки про нанесення збитку. Крім того, в матеріалах ЗМІ з посиланням на дані слідства наводиться неправдива інформація, що операції між структурами групи компаній «Веста», здійснені Громовим, не були узгоджені з колегіальними органами управління підприємств, що входять до групи «Веста».

Інтерпретація фактів, покладених в основу кримінальної справи, що стала предметом активного висвітлення у ЗМІ, цілком очевидно суперечить реальним подіям. До того ж інформація про пред'явлення звинувачень Члену Правління Банку з'явилася у ЗМІ раніше, ніж Банк або сам пан Громов отримали офіційні повідомлення від органів слідства. Це з усією очевидністю свідчить про маніпулятивні цілі, переслідувані ініціаторами звинувачень і замовниками публікацій, що шкодять репутації ПАТ «ВТБ БАНК», а також пана Громова особисто.

Банк розцінює появу кримінальної справи за надуманими приводами і активне висвітлення її у ЗМІ як очевидну спробу незаконного тиску на найбільшого кредитора з боку найбільшого боржника банку — народного депутата України Дениса Дзензерського, що є одним з бенефіціарів підприємств групи «Веста».

ЩО І ЯК ВІДБУВАЛОСЯ НАСПРАВДІ

У 2014 році ПАТ «ВТБ БАНК» спільно з бенефіціарами (Віктор і Денис Дзензерськi, батько і син, відповідно) компаній групи «Веста» визначив кроки по стабілізації фінансового положення боржників — підприємств групи. Для реалізації домовленостей, зафіксованих у відповідному Меморандумі між Банком та бенефіціарами групи «Веста», був залучений фахівець з необхідним практичним досвідом — Сергій Володимирович Громов: його обрали з кількох кандидатів, це призначення було погоджено між Банком та бенефіціарами групи «Веста», внаслідок чого пан Громов зайняв посаду першого заступника генерального директора — фінансового директора ТОВ «Веста Кар Батері».

Під керівництвом Громова був розроблений перелік заходів для виведення підприємств групи «Веста» з кризи: реструктуризація бізнесу, відновлення платоспроможності підприємств, оптимізація портфеля замовлень і чисельності персоналу, підвищення фінансової і облікової дисципліни на підприємствах. Реалізація узгодженого пакету заходів повинна була привести до відновлення нормальної виробничо-збутової діяльності підприємств, їхнього фінансового оздоровлення та, як наслідок, відновлення розрахунків з десятком банків-кредиторів.

Але в жовтні 2014 року власники корпорації «Веста» в односторонньому порядку припинили виконання домовленостей, зафіксованих у Меморандумі з найбільшим кредитором ПАТ «ВТБ БАНК». З цього моменту компанії-боржники розгорнули активний процес виведення і приховування заставних активів і грошових коштів, виведення виробничої діяльності в тіньову площину, а в судових процедурах боржники розгорнули системну протидію виконанню законних вимог кредиторів.

Описана у ЗМІ угода, яка лягла в основу кримінальної справи щодо члена правління «ВТБ Банку» Громова, здійснювалася між підприємствами, які на момент здійснення операцій, входили в єдину групу «Веста» (холдинг Westa ISIC, Люксембург), перебували під контролем спільного акціонера, а також під персональним контролем Віктора і Дениса Дзензерських. Таким чином, при проведенні платежів між підприємствами всередині групи завищення витрат однієї компанії компенсувалося підвищенням прибутковості іншої компанії, що в цілому призводило до нульового результату, і не відбивалося на загальних показниках групи Westa ISIC.

Головою Наглядових Рад компаній, які брали участь в угоді (ТОВ «Веста Кар Батері», ТОВ «Веста Дніпро», ТОВ «Веста Індастріал») був Віктор Дзензерський. Ці угоди були відображені в консолідованій звітності групи за МСФЗ за 9 місяців 2014 року, яку було розміщено на офіційному сайті групи, а також на сайті Варшавської фондової біржі. Дана угода була схвалена колегіальними органами управління підприємств, що входять до групи, а також на рівні керуючої холдингової компанії Westa ISIC, про що є відповідний звіт Правління компанії №74 / 2014 від 18.09.2014.

«З огляду на всі ці очевидні факти, вважаю повністю безпідставними звинувачення, висунуті мені за допомогою ЗМІ. Їхня надуманість підтверджується й тим, що представники ТОВ «Веста Кар Батері» протягом 2015-2016 рр. активно захищали в судах законність і обґрунтованість умов цих договорів і операцій», — пояснив пан Громов.

Особливу увагу звертає на себе той факт, що кримінальну справу відкрито лише за три роки після проведення фінансово-економічних операцій, покладених в основу звинувачень на адресу Громова.

ПРИЧИНИ ПОЯВИ КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ І ПУБЛІКАЦІЙ

У Банку пов'язують появу хвилі наклепницьких публікацій у ЗМІ і надуманих звинувачень з боку правоохоронних органів з успішною претензійно-позовною діяльністю ПАТ «ВТБ БАНК» зі стягнення проблемної заборгованості як по відношенню до підприємств, що входять до складу корпорації «Веста», так і по відношенню до особисто Дениса Дзензерського, що є поручителем по проблемним кредитам підконтрольних йому компаній. Згідно з рішеннями судів, які набрали чинності, особисто Денис Дзензерський повинен відшкодувати 4,1 мільярда гривень за поруками перед ПАТ «ВТБ БАНК».

Дії політика і підприємця Дениса Дзензерського з усією очевидністю свідчать про його спроби таким сумнівним способом чинити тиск на найбільшого кредитора і його представників, а також спробувати очистити власну ділову і політичну репутацію, перекласти відповідальність за крах великого бізнесу і уникнути відповідальності у справах, за якими правоохоронні та наглядові органи України, Польщі та Люксембургу здійснюють слідчі дії щодо самого пана Дзензерського.

Цілком очевидною є також можливість впливу п.Дзензерського на дії правоохоронних органів: будучи великим підприємцем, Денис Дзензерський має статус народного депутата України, займає посаду заступника голови Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності, а також входить до складу Колегії Міністерства внутрішніх справ.

У ПАТ «ВТБ БАНК» впевнені, що правоохоронні органи і ЗМІ не дадуть втягнути себе в сумнівні маніпуляції, а також об'єктивно розглянуть обставини справи та дадуть належну оцінку діям народного депутата Дениса Дзензерського.

Повернення до списку